Awokado jem tylko w takiej wersji. To smarowidło nie wymaga udawania, że je lubisz

Dodano:
Guacamole z dodatkami Źródło: Shutterstock / Yulia Davidovich
Nie każdy lubi maślaną konsystencję i mdły smak awokado. Jeśli sięgasz po nie głównie ze względu na zdrowe tłuszcze i witaminy, polecam guacamole, ale nie to w wersji „basic”.

Traktujesz awokado jak suplement diety – zjadasz, bo trzeba, a nie dlatego, że o nim marzysz? Rozumiem to. Mnie również jego mdła, tłusta konsystencja potrafi zmęczyć. Wtedy sięgam po mój sprawdzony, wielokrotnie przetestowany przepis na guacamole „na bogato”.

Jak zrobić guacamole z dodatkami?

Sekretem tej wersji guacamole jest nie tylko idealnie dojrzałe awokado. Ważniejsze jest to, co dzieje się z nim pod wpływem dodatków. W moim przepisie nie ma miejsca na nudę. Ostrość chili, wyrazista cebula i kwasowość limonki sprawiają, że „zdrowy tłuszcz” staje się jedynie kremowym tłem dla konkretnych smaków. To wersja, która nie wymaga udawania, że lubi się awokado.

Wskazówka: ponieważ ten przepis wymaga roztarcia awokado na gładką masę, musisz kupić owoc idealnie dojrzały. W sklepie zrób „test nacisku” – delikatnie naciśnij owoc w okolicy szypułki. Powinien lekko się ugiąć pod palcem, jak dojrzała brzoskwinia. Jeśli jest twardy jak kamień – nie rozgnieciesz go na gładko. Jeśli zapada się głęboko – jest przejrzały i czernieje w środku.

Przepis: Guacamole z dodatkami

Pysznie podkręcona wersja klasycznego guacamole.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
141 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
  • suszona ostra papryka

Sposób przygotowania

  1. PrzygotowanieAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i otwórz owoc. Następnie usuń pestkę. Wybierz cały miąższ awokado ze skórki za pomocą łyżki i przełóż do miski lub na głęboki talerz, a następnie rozgnieć za pomocą widelca na gładką masę.
  2. ŁączenieDodaj sok z limonki. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do awokado. Pozostałe składniki drobno posiekaj. Dodaj do awokado, czosnku i soku z limonki, bardzo drobno posiekaną cebulę, pozbawioną nasion papryczkę chili, posiekanego pomidora (bez skórki i gniazd nasiennych), a także posiekaną świeżą kolendrę.
  3. MieszanieDokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą. Możesz też doprawić pieprzem i ostrą papryką w proszku.

Jak spowolnić brązowienie guacamole?

Awokado ciemnieje w kontakcie z tlenem (następuje oksydacja). Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, nie wkładaj do środka pestki z awokado (to mit, działa tylko w miejscu styku). Zamiast tego, wyrównaj powierzchnię guacamole w miseczce i zalej ją cienką warstwą wody lub oliwy, a następnie szczelnie przykryj folią. Przed podaniem po prostu odlej płyn i zamieszaj past,e. Kolor pozostanie żywy i zielony.

Z czym i jak serwować guacamole

Guacamole można podawać na różne sposoby. Oto moje ulubione:

  • Wersja imprezowa – chipsy ziemniaczane (najlepiej grubo krojone, solone) lub klasyczne nachosy z kukurydzy. Słoność i chrupkość chipsów idealnie kontrastują z gładką, bogatą masą guacamole.
  • Wersja "fit", ale też chrupiąca – jeśli unikasz chipsów, użyj twardych warzyw. Słupki marchewki, selera naciowego czy kawałki kalarepy świetnie sprawdzą się jako „łyżeczki” do nabierania pasty.
  • Jako smarowidło – to guacamole jest tak bogate, że świetnie zastępuje masło i różne dodatki kładzione na kanapkach. Szykując pożywne śniadanie, nałóż grubą warstwę guacamole na ciemne pieczywo, a na wierzch połóż jajko sadzone.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...